Στην ελληνική εκπαίδευση η Ιστορία παραμένει ίσως ένα από τα πιο πολύπαθα μαθήματα. Στην πλειονότητά τους οι μαθητές δεν μπορούν να βρουν κανένα ενδιαφέρον αναγκασμένοι να απομνημονεύουν ασύνδετα γεγονότα, ενώ ο εγκλωβισμός του μαθήματος στον εθνοκεντρισμό που αναπαράγει άκριτα εθνικούς μύθους δεν αφήνει κανένα περιθώριο για την καλλιέργεια της κριτικής ιστορικής σκέψης.
Δυστυχώς, όταν το μάθημα της ιστορίας έρχεται στη δημοσιότητα είναι συνήθως εξαιτίας κάποιας εκστρατείας ηθικού πανικού της ακροδεξιάς, η οποία εμποδίζει να μιλήσουμε με ψυχραιμία και σοβαρότητα για τη σχολική ιστορία.
Στον αντίποδα, ο κύκλος των τριών συναντήσεων στοχεύει στο να αναδείξουμε τις κρυφές πτυχές της τοπικής ιστορίας και να ψηλαφίσουμε διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης της διδασκαλίας της.
Η 1η συνάντηση «Κυνηγώντας το 21» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Μαρτίου στις 19:00 στο Στέκι των Καθηγητών (Ηλιακάκη 16). Η εκπαιδευτικός Έρη Ρενιέρη θα μιλήσει για την οργάνωση της σχολικής γιορτής της 25ης Μαρτίου μέσα από ένα κυνήγι θησαυρού.
Η 2η συνάντηση «Το ΄21 στην Κρήτη. Από τους εθνικούς μύθους στις ιστορικές προσεγγίσεις» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26 Μαρτίου στις 19:00 στο Στέκι των Καθηγητών (Ηλιακάκη 16). Ο ιστορικός Παναγιώτης Στάθης θα μιλήσει για την Επανάσταση του 1821 στην Κρήτη.
Η 3η συνάντηση «Περιήγηση στο Οθωμανικό Ρέθυμνο» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Απριλίου στις 11:00. Ο οθωμανολόγος Πέτρος Καστρινάκης θα μας ξεναγήσει στο παλιό οθωμανικό Ρέθυμνο. Η περιήγηση θα ξεκινήσει από την πλατεία των 4 Μαρτύρων και θα διαρκέσει περίπου δύο ώρες.
Σας περιμένουμε για να προσεγγίσουμε την Ιστορία αλλιώς …
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου