Δευτέρα, 6 Μαΐου 2019

Κινηματογραφική Ομάδα: Προβολή της Πέμπτης 9 Μαΐου

"Δάσκαλος - Μαθητής" (ΠΕΜΠΤΗ 09/05 στις 20:00)
---------------------------------------------------------------------
Half Nelson
https://www.cine.gr/trailer.asp?id=708104

Παραγωγή: 2006 - ΗΠΑ
Διάρκεια: 106'

Σκηνοθεσία: Ryan Fleck
Ηθοποιοί: Ryan Gosling, Shareeka Epps

Χαμηλών τόνων, μικρού budget ανεξάρτητη αμερικάνικη παραγωγή που από την πρώτη στιγμή της προβολής της εντυπωσίασε τους κριτικούς και στη συνέχεια σάρωσε τα διεθνή βραβεία, ενώ χάρισε στον πρωταγωνιστή της μια υποψηφιότητα για τα όσκαρ.

Ο Νταν είναι καθηγητής ιστορίας σε ένα υποβαθμισμένο σχολείο των γκέτο στο Μπρούκλιν. Είναι ιδεολόγος, αντισυμβατικός, διδάσκει τη διαλεκτική, τη δύναμη της αλλαγής και τα ανθρώπινα διακαιώματα, ενώ ανοίγει συνεχώς νέους ορίζοντες στους μαθητές του. Στη ζωή του όμως, έξω από τη σχολική αίθουσα είναι ένας άνθρωπος σχεδόν κατεστραμμένος. Βυθισμένος στα ναρκωτικά και την απραξία, ανίκανος να ακολουθήσει τις αλλαγές που τόσο τον εμπνέουν. Όταν μια από τις πιο ''προβληματικές'' του μαθήτριες θα τον πιάσει στα πράσα να κάνει χρήση στις σχολικές τουαλέτες, μια πολύ ιδιαίτερη σχέση θα αναπτυχθεί ανάμεσά τους. Μια σχέση απροσδιόριστη, επικίνδυνη και για τους δυο,μα που ταυτόχρονα δίνει στη ζωή τους προοπτικές που ποτέ πριν δεν είχαν υπολογίσει.

Το Half Nelson από τη μία είναι ένα μάθημα ιστορίας (με πολλές αιχμές για την πολιτική και τη σύγχρονη αμερικανική ιστορία) και ταυτόχρονα ένα συγκλονιστικό δράμα. Η μικρή Shareeka Epps στην πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση στέκεται επάξια δίπλα σε έναν πραγματικά υπέροχο Ryan Gosling που ενσαρκώνει το διπλό ρόλο της προσωπικότητας του Νταν με μοναδικό τρόπο, ενώ το soundtrack των Broken Social Scene μοιάζει να ταιριάζει στην ταινία γάντι. Με δυο λέξεις το Half Nelson είναι απλά καταπληκτικό.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου